Övergång nacke rygg - Symtom

Artos

Orsak

Behandling

Cervikal radikulopati

Orsak

Behandling

Cervikothorakal övergångssydrom

Orsak

Behandling

Diskbrock

Orsak

Behandling

Inklämning av nerver radikulit

Orsak

Behandling

Nackspärr

Nackspärr, även känt som akut nackstelhet eller akut torticollis
Detta är ett tillstånd där nackmusklerna blir stela och smärtsamma, vilket resulterar i begränsad rörlighet i nacken.
Nackspärr kan vara mycket smärtsamt och orsakas ofta av överansträngning, plötsliga rörelser eller en dålig sömnposition.
Vissa patienter är väldigt känsliga för drag. De kan ex inte sitta med öppet fönster i bilen, under en takfläkt eller vara utomhus utan
att skydda musklerna i nacken då det är dragit eller kallt.

Orsak

  1. Smärta och stelhet: Nackspärr kännetecknas av smärta och stelhet i nackmusklerna.
  2. Begränsad rörlighet: Personen kan uppleva svårigheter att vrida huvudet, böja det framåt/bakåt eller åt sidorna. Det kan uppkomma huggkänsla då man gör dessa rörelser av huvud eller även då man försöker lyfta armarna.
  3. Muskelkramper: Musklerna i nacken kan bli spända och det kan uppstå muskelkramper.
  4. Huvudvärk: Nackspärr kan ibland åtföljas av huvudvärk, särskilt om muskelspänningarna påverkar blodcirkulationen och nerverna i området.

Behandling

Vila och Undvika Ansträngning: Det är viktigt att vila nacken och undvika aktiviteter som kan öka smärtan eller spänningarna i nackmusklerna. Vilket betyder att du ska röra nacken så mycket du kan inom smärtgränsen för om du blir helt stilla kommer musklerna bli ännu mer stela. Vrid huvudet så långt det går utan att det hugger till, gå tillbaka till ursprungsläge och gå sen ut igen innanför smärtläget. Gör detta om och om fler ggr per dag, så hjälper du muskeln att bli mer avslappnad.

Naprapater och Kiropraktorer är specialiserade på att diagnostisera och behandla problem med muskler, leder och skelett, inklusive nackspärr.
Vid behandling av nackspärr kan vi använda olika tekniker för att lindra smärta, förbättra rörlighet och främja läkning. Här är några sätt som vi kan behandla nackspärr:

**1. Justering: Justeringar, även kända som manipulationer eller spinala justeringar, är tekniker där vi använder snabba och kontrollerade rörelser för att återställa normal rörlighet i ryggraden och nacken. Genom att justera lederna kan spänningar och blockeringar lösas upp, vilket kan lindra nackspärr och förbättra rörligheten.

**2. Mjukvävnadsbehandling: Vi kan använda mjukvävnadsbehandlingar som massage, stretching och triggerpunktsmassage för att minska spänningar i nackmusklerna och främja avslappning.

**3. Mobilisering: Mobilisering innebär mjuka sträckningar och rörelser av leden och mjukvävnaden för att förbättra rörligheten. Detta kan vara särskilt användbart vid nackspärr när snabba justeringar kanske inte är lämpliga.

**4. Rådgivning om Livsstil och Övningar: Vi ger rådgivning om ergonomi, rätt kroppshållning och övningar som stärker nackmusklerna och främjar rätt rörlighet.

**5. Anpassning av Sovställning: Vi kan ge råd om rätt sovställning och användning av rätt kudde för att minska belastningen på nacken under sömnen.

**6. Värme- eller Kylbehandling: Användning av värme- eller kylbehandlingar kan hjälpa till att minska muskelspänningar och inflammation i nacken.

**7. Bettskenor: Om nackspärren är relaterad till tandgnissling, kan kiropraktorn skapa en specialanpassad bettskena för att förhindra överdriven belastning på nacken
under natten.

Det är viktigt att nämna att vi har olika behandlingsstilar och metoder. En noggrann utvärdering av din hälsotillstånd kommer att göras innan några behandlingar påbörjas. Om din nackspärr är ett resultat av en underliggande medicinsk orsak, kan vi hänvisa dig till en läkare eller annan medicinsk specialist för ytterligare utvärdering och behandling. Det är också viktigt att kommunicera tydligt med oss om dina symptom och eventuell smärta under behandlingen för att säkerställa en säker och effektiv vård.

Ont i nacken

Att uppleva smärta eller obehag i nacken är vanligt och kan orsakas av olika faktorer, inklusive dålig hållning, muskelspänningar, skador, stress eller underliggande medicinska tillstånd.
Smärtan i nacken kan variera från mild till svår och kan ibland stråla ut till axlar, armar eller huvud.
Oavsett om det är en överbelastad muskel efter statiskt datorarbete, en överträning eller en olycka som är orsak till smärtan, är det liknande mekanismer som styr själva förmedlingen av smärtan.
Stillasittande övertidsarbete och stress, eller nackspärr efter ett ”bänkpress-pass som går snett” är alla exempel på vävnad som reagerar –  och”potentiell vävnadsskada” signaleras till hjärnan.

Orsak

Muskelspänningar och Överansträngning:

  • Orsak: Långvarig tids användning av dator eller mobiltelefon, dålig hållning, tunga lyft, eller att sova i en obekväm position kan leda till muskelspänningar och nacksmärta.

Whiplashskada:

  • Orsak: Whiplashskador uppstår vanligtvis vid bilolyckor eller andra händelser där huvudet plötsligt kastas framåt och sedan bakåt, vilket skapar överdriven rörelse i nacken. Det är viktigt att notera att varje fall av whiplash är unikt, och behandlingen bör vara individuellt anpassad baserat på patientens specifika behov och symtom.

Diskproblem:

  • Orsak: Diskbuktning eller diskbrock i nacken kan trycka på nerver och orsaka smärta och obehag. Detta tryck kan även kännas ner i ena armen/handen.

Stress och Ångest:

  • Orsak: Stress och ångest kan orsaka spänningar i nackmusklerna, vilket kan leda till smärta och obehag.

Artrit:

  • Orsak: Slitage i nacklederna på grund av åldrande kan orsaka nacksmärta, särskilt hos äldre personer.

Olyckor och Skador:

  • Orsak: Nacksmärta kan vara en följd av fall, idrottsolyckor eller andra skador som påverkar nacken.

Om du upplever ihållande eller svår nacksmärta, eller om smärtan är följt av domningar, stickningar eller svaghet i armar eller ben, bör du omedelbart söka medicinsk vård för en korrekt diagnos och lämplig behandling.


Behandling

Vi är specialiserade på att behandla problem med muskler, leder och skelett, inklusive nacksmärta. När det gäller nacksmärta använder vi olika tekniker för att lindra smärta, förbättra rörligheten och främja läkning. Här är några av de sätt som vi kan hjälpa till med.

Justeringar: Justeringar, även kända som manipulationer eller spinala justeringar, är en teknik som vi kan använda oss av för att återställa normal rörlighet i ryggraden och nacken. Dessa justeringa kan lindra smärta och spänningar och förbättrea rörligheten. Genom att använda specifika, kontrollerade rörelser på de drabbade lederna kan vi återställa normal rörlighet i ryggraden och nacken.

Mobilisering: Mobilisering innebär mjukare sträckningar och rörelser av leden och mjukvävnaden för att förbättra rörligheten. Det används ofta vid nackbesvär och är särskilt användbart för personer med känsliga leder eller vid behov av försiktigare behandlingsmetoder.

Mjukvävnadsbehandling: Vi använder ofta mjukvävnadsbehandlingar såsom massage, stretching och triggerpunktsbehandling för att minska spänningar i nackmusklerna och främja avslappning.

Ergonomisk Rådgivning: Vi ger råd om rätt ergonomi och arbetsställningar för att undvika överdriven belastning på nacken, särskilt för dem som arbetar långa timmar framför datorn eller mobiltelefonen.

Styrke- och Rörlighetsövningar: Vi kan rekommendera specifika övningar för att stärka nackmusklerna och förbättra rörligheten, vilket kan bidra till att förebygga framtida problem.

Livsstilsrådgivning: Vi ger ofta råd om livsstilsförändringar, inklusive kost och övningsvanor, för att stödja den allmänna hälsan och främja läkning.

Det är viktigt att nämna att våra behandlingar är individuella och anpassade till varje patients specifika behov och symtom. Vi utför en noggrann utvärdering av patientens hälsotillstånd och skräddarsyr behandlingen därefter. Det är också viktigt att kommunicera tydligt med oss om dina symptom och eventuell smärta under behandlingen för att säkerställa att behandlingen är effektiv och säker för dig. Vid behov hänvisar vi patienten till andra medicinska specialister för ytterligare utvärdering och behandling.


Spondylos

Orsak

Behandling

Thoracic outlet syndrom TOS

Orsak

Behandling

Whiplash skada

Orsak

Behandling