Ländrygg - Diagnoser

Spinal Stenos

Spinal stenos är ett tillstånd där ryggmärgskanalen där nerverna passerar blir trängre. Detta kan leda till ett tryck på nerverna som i sin tur ger olika symptom, till exempel domningar, smärta, stickningar eller svaghet i benen.

Orsak

på grund av antingen benpålagringar, diskbråck/diskbuktning eller degenerativa förändringar.

Spinal stenos kan vara antingen åldersrelaterad eller resultatet av andra ryggradsrelaterade tillstånd. Här är några faktorer som kan orsaka spinal stenos:

**1. Åldrande: Med åldern kan ligament och ben runt ryggraden förändras och göra ryggradskanalen trängre.

**2. Diskbråck: Utbuktning av den mjuka kärnan i en mellanväxelskiva kan tränga in i ryggradskanalen och orsaka förträngning.

**3. Degenerativa förändringar: Slitage och försämring av ryggradens leder och diskar kan leda till förträngning av ryggradskanalen.

**4. Ryggmärgsdefekter: Vissa människor kan födas med en smalare ryggradskanal, vilket ökar risken för att utveckla spinal stenos tidigare i livet.

Symtom på spinal stenos kan variera beroende på var i ryggraden förträngningen äger rum. Vanliga symtom inkluderar smärta, domningar, stickningar eller svaghet i benen, och dessa symtom kan förvärras när personen går eller står och lindras när personen sitter eller böjer sig framåt.

Behandling

Behandlingen för spinal stenos beror på svårighetsgraden av symptomen. Mildare fall kan hanteras med konservativa metoder som smärtstillande medel, fysioterapi och övningar för att stärka ryggradens muskler. I allvarligare fall kan läkare överväga kirurgiska ingrepp för att skapa mer utrymme i ryggradskanalen och minska trycket på nerverna.