Ländrygg - Symtom

Diskbråck

Mellan de flesta kotor i ryggraden har vi diskar som agerar dels som stötdämpare och dels bidrar till en ökad stabilitet i kroppen. Dessa består av en mjuk, geléliknande kärna, och lager av hårdare brosk runtom. När man får ett så kallat diskbråck, tränger den mjuka kärnan ut genom brosklagren och trycker på nerverna som då kan orsaka smärta, domningar och/eller svaghet i de områden som kontrolleras av de påverkade nerverna. Det kan även orsaka obehag och påverka rörelseförmågan.

Det finns även ett tillstånd som kallas diskbuktning. Med det menas att den mjuka kärnan inte trängt igenom brosklagren. Ibland kan det medföra ett tryck på nerverna vilket då också orsakar smärta, domningar eller svaghet, men oftast märks det inte av mer än att man kan känna sig stel och "stapplig" i perioder.

Hur ett diskbråck eller diskbuktning påverkar just dig är väldigt individuellt, och det självläker oftast inom 3-6 månader.

File:Disc herniation - Degeneration Prolapse Extrusion Sequestration -- Smart-Servier.jpg

Orsak

Diskbråck kan uppstå till följd av åldrande, skador, överdriven belastning på ryggraden eller vid tunga repetitiva rörelser. Vid ett redan orsakat diskbråck, kan man genom att röra sig normalt sällan göra mer skada på disken, dock kan det vara smärtsamt.

Behandling

Behandling av ett diskbråck eller diskbuktning kan se olika ut beroende på vem man väljer att söka hjälp hos. Hos oss på Naprapaterna hjälper vi dig med symtom- och smärtlindring och rehabövningar. Vi kan även hjälpa till med att bedöma om det behövs hjälp av ytterligare vårdinstans och ordna en remiss. Vid allvarligare fall kan kirurgi eller starkare smärtstillande medicin vara nödvändigt för att lindra symtomen.‍‍

Endometrios

Orsak

Behandling

Facettledssyndrom

Orsak

Behandling

Lumbala kompartmentssyndrom

Orsak

Behandling

Muskelsträckning

Orsak

Behandling

Njurproblem

Orsak

Behandling

Ont i ländryggen - Lumbago

Ont i ländryggen kan bero på en rad olika faktorer och är mycket vanligt i dagens samhälle. Ländryggssmärta kan te sig på olika sätt, vanliga symtom är trötthet, stelhet eller en huggande känsla vid vissa rörelser.

Orsak

Ländryggsbesvär kan bero på många olika faktorer, några av dem finner du nedan:

  1. Muskel- eller ligamentskador - Sträckningar eller överansträngning av muskler eller ligament, i eller runtom ländryggen kan orsaka smärta.
  2. Diskproblem - Diskdegeneration, diskbråck, diskbuktning eller andra disk-relaterade problem kan leda till smärta lokalt i området men även ge utstrålning till ben eller fot.
  3. Ledproblem - Artros i ryggradens leder kan orsaka smärta.
  4. Ischias - Smärta som ofta strålar från ländryggen ner i benet kan orsakas av en irriterad eller inklämd ischiasnerv.
  5. Obalans eller svaghet i muskulatur - En obalans eller svaghet i muskulaturen som stödjer ryggraden tex. mag- och ryggmuskulatur, kan leda till en överbelastning och därav ge smärta i ländryggen.
  6. Sjukdomar eller andra tillstånd - Medicinska tillstånd som ankyloserande spondylit, reumatoid artrit eller fibromyalgi kan också orsaka ländryggssmärta.
  7. Hållning och lyft - Lyft av tyngre föremål, sämre hållning än vanligt, eller att göra en rörelse din kropp inte riktigt är van vid kan även det orsaka smärta.
  8. Övervikt/Graviditet - Övervikt kan öka trycket och kravet på din ländrygg samt flytta tyngdpunkten framåt, och därmed det medföra smärta i området. Även graviditet kan i och med den snabbt växande magen, ökade vikten samt det minskande utrymmet i ländrygg/bäcken regionen bidra till smärta i ländryggen.
  9. Stress och psykologiska faktorer - Stress och ångest är sådant som kan öka muskelspänning, muskelvärk eller muskelsvaghet, och detta kan bidra till ländryggssmärta, men även smärta i andra delar av kroppen också.

Behandling

Behandlingen av ländryggssmärta ser olika ut beroende på orsak, svårighetsgrad samt smärtintensitet. Vi på Naprapaterna hjälper dig att ställa en diagnos och hitta orsaken till dina besvär, och utefter detta lägga upp en behandlingsplan som passar just dina besvär. Vi arbetar med mjukdelsbehandling såsom massage, triggerpunktsbehandling, stretch och dry needling, samt ledbehandling, oftast i kombibation. Vi kompletterar detta med tips på övningar, ergonomi eller liknande.

Psoas - Iliosakral besvär

Orsak

Behandling

Rheumatoid artrit

Orsak

Behandling

Spinal Stenos

Spinal stenos är ett tillstånd där ryggmärgskanalen där nerverna passerar blir trängre. Detta kan leda till ett tryck på nerverna som i sin tur ger olika symptom, till exempel domningar, smärta, stickningar eller svaghet i benen.

Orsak

på grund av antingen benpålagringar, diskbråck/diskbuktning eller degenerativa förändringar.

Spinal stenos kan vara antingen åldersrelaterad eller resultatet av andra ryggradsrelaterade tillstånd. Här är några faktorer som kan orsaka spinal stenos:

**1. Åldrande: Med åldern kan ligament och ben runt ryggraden förändras och göra ryggradskanalen trängre.

**2. Diskbråck: Utbuktning av den mjuka kärnan i en mellanväxelskiva kan tränga in i ryggradskanalen och orsaka förträngning.

**3. Degenerativa förändringar: Slitage och försämring av ryggradens leder och diskar kan leda till förträngning av ryggradskanalen.

**4. Ryggmärgsdefekter: Vissa människor kan födas med en smalare ryggradskanal, vilket ökar risken för att utveckla spinal stenos tidigare i livet.

Symtom på spinal stenos kan variera beroende på var i ryggraden förträngningen äger rum. Vanliga symtom inkluderar smärta, domningar, stickningar eller svaghet i benen, och dessa symtom kan förvärras när personen går eller står och lindras när personen sitter eller böjer sig framåt.

Behandling

Behandlingen för spinal stenos beror på svårighetsgraden av symptomen. Mildare fall kan hanteras med konservativa metoder som smärtstillande medel, fysioterapi och övningar för att stärka ryggradens muskler. I allvarligare fall kan läkare överväga kirurgiska ingrepp för att skapa mer utrymme i ryggradskanalen och minska trycket på nerverna.

Spondylos - Spondylolisthes

Orsak

Behandling