Höft - Symtom

Artros - Coxartos

Orsak

Behandling

Höftdysplasi

Orsak

Behandling

Höftflexorproblem

Orsak

Behandling

Höftfraktur

Orsak

Behandling

Höftimpingement

Orsak

Behandling

Höftinfektion

Orsak

Behandling

Höftmuskelbristning

Orsak

Behandling

Iliotibialgandssyndrom

Orsak

Behandling

Psoastendinit

Orsak

Behandling

Rheumatoid artrit

Orsak

Behandling

Snapping hip syndrom

Orsak

Behandling

Tochanterit

Trochanterit, även känt som trochanteric bursit eller trochanteric pain syndrome, är en medicinsk term som hänvisar till inflammation i bursan kring trochanter major, som är det beniga utskottet på lårbenshalsen.
Bursan är en vätskefylld säck som fungerar som en glidyta mellan senor och ben för att minska friktionen och underlätta rörelse.

Denna inflammation ger smärta och ömhet på utsidan av höften, ibland strålande ned längs låret.
Smärtan kan förvärras vid rörelse, särskilt vid gång, löpning eller vid tryck på det drabbade området.

Orsak

Orsaken till trochanterit är vanligtvis överansträngning eller överbelastning av höftmuskulaturen, och då särskilt de muskler och senor som löper över trochanter major. Detta kan inträffa vid repetitiva rörelser, överdriven träning, eller förändringar i aktivitetsnivån.
Det är vanligt bland löpare, idrottare och personer som utför upprepade rörelser som belastar höften.

Senan går över benutskottet och glider fram och tillbaka över detta vilket till slut ger en inflammation av bursan som ligger under.

Behandling

Behandlingen av trochanterit fokuserar på att lindra smärta, minska inflammation och återställa normal funktion i höftområdet.
Varje fall av trochanterit är unikt, och behandlingen bör anpassas efter individuella behov och symtom. I vissa fall kan långsiktig självvård och livsstilsändringar vara nödvändiga för att förhindra återkommande problem.

Att undvika aktiviteter som kan orsaka överbelastning och ge det drabbade området tid att läka är grundläggande. Det kan innebära att minska intensiteten av träning eller undvika vissa rörelser som provocerar smärtan. Det kan vara så enkelt som att byta till mjukare skor om man ex går på hårda golv hela dagarna.

Vi utformar ett individuellt anpassat träningsprogram för att stärka musklerna runt höften och förbättra flexibiliteten. Behandlingen kan också inkludera tekniker som massage, stretching och manuell terapi för att lindra spänningar och förbättra rörligheten.
I vissa fall kan det vara skönt att lägga på kyla över det irriterade området, som gör att inflammationen lägger sig.

Det kan också vara bra att använda antiinflammatoriska läkemedel, såsom ibuprofen eller naproxen, för att minska inflammationen och lindra smärtan.
Det är viktigt att följa läkarens rekommendationer och inte överanvända dessa läkemedel.

Vid envisa trochanteriter som inte vill släppa kan man ibland behöva kortikosteroidinjektioner direkt i det drabbade området för att minska inflammationen och lindra smärtan.

Efter att ha genomgått behandling och uppnått smärtlindring är det viktigt att återvända till normal aktivitet gradvis för att undvika återfall.