Bröstrygg - Diagnoser

ont i bröstryggen

Ont mellan skulderbladen är ett vanligt symptom som kan bero på många olika orsaker.
Det kan komma av muskelspänningar, dålig hållning, överansträngning eller i vissa fall mer allvarliga medicinska tillstånd.

Oftast beror det på vår hållning. Vi har nästan dagligen våra armar framför kroppen, vilket leder till obalans och musklerna bak blir stela och ger oss till slut smärta.

Orsak

Muskelspänningar:
Långvarig spänning eller överansträngning av musklerna mellan skulderbladen kan leda till stelhet som leder till stora besvär och till slut smärta. Det kan bero på långvarig sittande, tunga lyft eller en dålig arbetsställning.
Vi är många som sitter nästan hela dagen med armarna framför kroppen, vilket leder till stela bröstmuskler och framåt roterade axlar, armar. Detta ger i sin tur stela muskler mellan skulderbladen då deras funktion är att få bak axlarna. Till slut orkar de inte längre och vi får ont.

Hållningsproblem:
Om vi blir starkare bak mellan skulderbladen och stretchar bröstmuskulaturen kan vi förebygga dålig hållning. Då axlarna/armarna är framåt roterade resulterar det i att vårt huvud hamnar framför kroppen och ger oss ¨gamnacke¨

Musklerna som försöker hålla tillbaka gamnacken sitter också mellan skulderbladen. De blir trötta och ger oss till slut värk.

Skador eller överansträngning:
Att lyfta tunga föremål, överansträngning eller plötsliga rörelser kan orsaka skador eller inflammation i musklerna eller ligamenten mellan skulderbladen.

Nervpåverkan:
Ibland kan nerver klämmas åt eller irriteras, vilket kan ge upphov till smärta mellan skulderbladen.
Dessa nerver går även mellan revbenen och kan ge upphov till smärta utmed revbenet runt om bröstkorgen fram till bröstbenet.
De kan även ge upphov till en känsla av att inte kunna andas djupt.
Ibland kan man även känna att det strålar ner i arm vid besvär mellan skulderbladen.

Stress och ångest:
Emotionell stress och ångest kan manifestera sig fysiskt och orsaka muskelspänningar, vilket kan leda till smärta mellan skulderbladen.
Vid stress har man en tendens till att andas för högt upp istället för att försöka få ner andningen i magen.
Detta leder direkt till arga muskler mellan skulderbladen, vilket i sin tur gör att det blir svårt att andas normalt.

Sjukdomar:
Om man inte känner någon som helst förändring efter behandling rekommenderar vi att man söker upp läkare för vidare undersökning av underliggande tillstånd som kan ge smärta mellan skulderbladen.

Behandling

Behandlingen för ont mellan skulderbladen beror på den underliggande orsaken till smärtan.
Här är några vanliga behandlingsmetoder som kan användas:

Vila och avlastning:
Om smärtan orsakas av muskelspänningar eller överansträngning kan vila och avlastning vara det första steget. Det innebär att undvika aktiviteter som kan förvärra smärtan och ge musklerna tid att återhämta sig.

Fysisk behandling:
Vi behandlar med massage, triggerpunktsbehandling, dry needing, manipulation av kotor eller revben.
De olika behandlingarna är utformade utifrån patientens besvär och i samråd med patienten.
Därefter får man med sig specifika övningar för att stärka och stretcha musklerna samt förbättra hållningen.

Det är viktigt att bli medveten om sin hållning och vad som krävs för en förändring i det dagliga rörelsemönstret.

Stresshantering:
Om stress och ångest bidrar till smärtan kan stresshanteringsmetoder som djupandningsövningar, meditation eller yoga vara användbara.

Smärtlindrande mediciner:
Ibuprofen eller andra icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) kan användas för att minska smärtan och inflammationen. Läkemedel kan dock ha biverkningar, så det är viktigt att använda dem enligt läkares råd.