Våra behandlingar

Här finns information och beskrivning av våra olika behandlingar.

Akupunktur

Målet med västerlänsk akupunktur är att ge patienten en smärtlindring samt en lugnande effekt i muskler och leder. Idag vet nog alla att stress är något som påverkar oss mycket negativt och där har akupunkturen en bra effekt, och det är även en mycket bra behandlingsform för att komma åt kronisk smärta.  En smärta som man haft en längre tid och som inte riktigt vill släppa.

Vi arbetar över samma punkter som vid traditionell akupunktur men arbetar inte med energiflöden utan bara med lokala punkter.

Hos oss är det Caroline Sörensen på Ekerö och Annika Hertzsch på Kungsholmen som behandlar med akupunktur.

Varmt välkommen!

Droppteknik

Droppteknik en annan typ av manipulation under en naprapatbehandling.

Droppteknik är ett annat sätt att manipulera på. Här används dropplattor eller en droppbänk för att lättare få ökad rörlighet och förbättrad funktion i alla leder.

Denna behandling är ofta omtyckt av de patienter som är lite rädda vad gäller manipulation, och av de patienter som ogillar knakljudet vid en traditionell manipulation.

Droppteknik är en kompletterande behandling till den vanliga naprapatbehandlingen som kan innehålla både massage, stretching, dry needling och många goda råd om hemträning.

Varmt välkommen!

Dry Needling

Dry needling i triggerpunkter.

Dry needling är en teknik där vi använder oss av akupunkturnålar för att upphäva besvär och smärta i en muskel. Dry needling ger oftast mycket bra resultat då man har gått lite för länge med sina besvär. Vi vill försöka få till en lokal effekt som ökar cirkulationen i muskeln och detta gör vi genom att arbeta med nålen i muskeln tills den slappnar av. Vi behandlar de så kallade triggerpunkerna, som kan kännas som hårda strängar i muskeln. Dessa triggerpunkter som kan ge huvudvärk eller ischias kan släppa helt efter att vi fått punkten, strängen att släppa.

Genom forskning kan man även se att det finns en neurologisk och biokemisk effekt i området. Namnet dryneedling kommer av att vi använder en nål, men inte tillsätter några läkemedel.

Själva sticket brukar inte kännas, men då vi går på triggepunkterna aktiveras "the local twitch response" som kan kännas som en elektrisk, krampkänsla i muskeln.

Det är denna twitch som man har sett ger en effekt på den kemiska miljön i muskeln och därför behövs ingen injicering av läkemedel. Krampkänslan kan efter en behandling kännas i en till två dagar som om man har en ordentlig träningsvärk, men på de flesta är den känslan helt borta till kvällen samma dag. Dry needling kan i stort sett användas till många olika sorters muskulära besvär.

Referenser:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23756457
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22610507

Varmt välkommen!

Gravid / Mammabehandling

Har du varit gravid och vill få tillbaka din magkontroll?

Under en graviditet töjs magmusklerna stegvis ut i takt med att barnet i magen växer. När magmusklerna putar utåt börjar kroppen lära sig att det är den normala positionen för musklerna. Dessutom minskas de djupa magmusklernas spänningsgrad, de blir slappare. Efter förlossningen gäller det för kroppen att lära sig var musklerna ska befinna sig. De behöver också lära sig hur de ska arbeta för att få optimal kontroll av ryggens rörelser.

Eftersom kroppen har lärt sig att musklerna ska pressas utåt kan magen ibland puta ut och det kan nästan se ut som om man är gravid igen. Dessutom uppstår ibland en försvagning av bindvävsstråket mellan magmusklerna, men den kan kontrolleras om man lär sig att hitta de djupa magmusklerna igen. Det här kan vi på Naprapaterna Kungsholmen-Naprapaterna Vasastan-Naprapaterna Ekerö hjälpa dig med.

Då vi utför en naprapatbehandling eller en gravidmassage använder vi oss av en fantastisk gravidmadrass som vi lägger på befintlig bänk. Den är mycket omtyckt då många längtar efter att åter få ligga på mage.

Varmt välkommen!

Klassisk massage / Gravidmassage

Klassisk massage och Gravid massage ger avkoppling, mindre stress och gladare muskler!

Under naprapatutbildningen utbildas vi även till massörer. Massage har många positiva effekter på kroppen. Smärtlindring, avslappning och ökad blodcirkulation är några positiva effekter som kan uppnås. Ofta börjar vi vår behanding med massage för att få ner patienten i varv. Många är idag stressade och får därför muskler som ligger i ett konstant spänt läge.

Om vi har spända axlar, är det väldigt vanligt att det ger huvudvärk, yrsel eller strålning domning ner i händerna, eller om vi har en spänd sätesmuskulatur kan det gå så långt att vi får ischiasbesvär och ont i ryggen.

Då man är gravid ändrar vi vår kroppshållning vilket medför att våra muskler är mer spända än vad de brukar vara. Därför hjälper vi dessa gravida kvinnor med olika besvär och har en speciell gravidmadrass som vi lägger på befintlig bänk. Denna madrass är mycket omtyckt då många längtat efter att få ligga på mage!

Många klarar sig bättre från besvär under graviditeten om de får kontinuerlig behandling, massage.

Vid utnyttjande av sitt friskvårdsbidrag, friskvårdspeng måste vi lägga på 25% moms på priset.

Varmt välkommen!

Mobilisering

Mobilisering en mjukare variant av manipulation.

Denna teknik används också för att återställa normal rörlighet i kroppens alla leder. Här jobbar man med en mjuk och långsam rörelse som upprepas flera gånger. Vi känner efter vilken kota som inte har maximal rörelse, vi går ut i den rörelse som är låst, ex rotera huvudet till hö och patienten får trycka emot. Detta sker på samma sätt som då man stretchar en muskel men här lägger vi istället fokuset på kotans rörelsemönster. Vissa patienter föredrar denna metod då de inte gillar att det “knakar”.

Mobilisering är en riktigt bra teknik då patienten har fruktansvärt ont och knappt kan röra sig. Då ledar vi tillsammans upp det segment som är riktigt orörligt.

Vi använder oss också av hjälpmedel som tens och ultaljud.

Varmt välkommen!

Naprapatbehandling

Naprapatbehandling som hjälper dig bli av med din smärta.

Vår stora styrka är att vi ser kroppen som en helhet, att vi inte bara tar bort värken utan också hittar orsaken till besväret och att vi dessutom ger patienten många goda råd för att inte få tillbaka dessa besvär. Det är inte ovanligt att ex huvudvärk är en kompensation för mycket spända axlar och nacke, eller ont mellan skulderbladen för att många sitter med armarna framför kroppen hela dagen.

En naprapatbehandling kan innehålla många olika behandlingsformer och målet med dessa är att minska smärta och få upp mer rörlighet i muskler och leder. Sådana besvär kan exempelvis vara ischias, ryggskott eller nackspärr. Och den rörelse som blivit sämre i leden kan bero på ex dålig arbetsställning, att vi inte rör oss som vi borde. Det uppkommer en muskelspänning som i sin tur ger smärta och en negativ inverkan på nervsystemet som då inte fungerar optimalt. Kroppen börjar kompensera för att undvika smärta, vilket istället medför att vi får ont någon annanstans i kroppen.

En behandling börjar med att vi tar en anamnes där du får berätta var du har ont och vad du vill få ut av besöket. Därefter lägger vi upp en behandling som passar dig.

Vi tar emot både akuta och kroniska besvär vilket gör att det blir olika behandling beroende på hur länge du haft din ex onda rygg. Vi använder oss av manipulation där vi får igång en rörelse i leden med hjälp av manipulationsgrepp som utförs med en snabb och lätt rörelse, vi använder oss av mobilisering där vi använder samma grepp men istället går ut i nytt läge av kotans rörelse och patienten får trycka emot, ungefär som stretching och vi har även hjälpmedel som tens, ultraljud, nålar, stötvåg.

Varmt välkommen!

Behandling av Naprapatstudent

Madeleine är nu snart klar med sin utbildning på Naprapathögskolan i Stockholm.
I maj har hon gått klart sina 4 år. Nu har hon endast sitt examensarbete kvar.

Madeleine kan hjälpa er med Klassisk/idrottsmassage, Dry Needling, Triggerpunktsbehandling, Stretching,
Mobilisering och Manipulation.
Madeleine kommer finnas tillgänglig på alla 3 praktiker med bokningsbara tider.

Varmt välkommen att boka tid online på www.naprapaterna.nu eller på telefon på respektive
praktik och dessutom för en lite billigare peng :)

Stötvågsbehandling

Stötvågsbehandling som ger dig ett snabbt resultat.

Stötvågor används framgångsrikt på svårbehandlade muskuloskeletala besvär. En kraftig retning av vävnaden gör att kroppen svarar med ökad lokal blodcirkulation och högre ämnesomsättning. Detta underlättar och påskyndar läkningsprocessen.

Utöver direkta mekaniska effekter kan stötvågsbehandling ha stimulerande effekter på nervsystemet. Dessa effekter kan korrigera patologiska reflexmönster för smärtminnet – vilket leder till ett långsiktig tillfrisknande. Det innebär att patienter med kronisk smärta skulle kunna behandlas med stötvågsbehandling.

Antalet behandlingar ligger vanligtvis på 3-5 (med 5-10 dagars intervall). Behandlingen tar bara cirka 5-15 minuter, beroende på frekvens, besvär och område.

Vanliga besvär är hopparknä, löparknä, benhinnor, trochanterit, triggerpunkter, hälsporre, axelsmärta, tennisarmbåge, golfarmbåge och hälsenebesvär. Patienten känner vanligtvis en omedelbar smärtlindring. Därefter sker en successiv förbättring i takt med antalet behandlingar.

Eventuella biverkningar: Patienten kan i början känna en ökad smärta, rodnad, svullnad, hematom och petekier.

Varmt välkommen!

Kiropraktor

Vår Kiropraktor Erika är i grunden utbildad massageterapeut och har vidareutbildat sig som Kiropraktor vid Kiropraktorhögskolan i Solna, Stockholm. Efter 5 års utbildning blir man genom socialstyrelsen Leg. Kiropraktor.

Som Kiropraktor undersöker man ryggradens leder och muskler med händerna och kan med hjälp av olika manuella undersökningsmetoder ställa diagnos och därefter utföra behandling och rehabilitering.

Kiropraktorn använder sig främst av HVLA-manipulation som ökar rörelseförmågan och minskar patientens smärta. Erika använder sig inte bara av manipulation, utan är även utbildad inom massage, stretching, dry needling, dropp platta och stötvåg.

Hos oss kan du som patient tryggt gå till både Kiropraktor och till Naprapat och veta att du får samma behandling beroende på besvär.

Alla individer är unika och noggrann diagnostisering är viktig. Då du kommer på en behandling hos Erika, tar hon först en anamnes där du får berätta om dina besvär, och därefter lägger hon upp en behandling som passar just dig.
Besvär som Erika ofta diagnostiserar och behandlar är molande ryggvärk, ryggskott, ischias, nacksmärta, whiplashskada, huvudvärk, smärta och stelhet kring axlar och skuldror, diskproblem, domningar/stickningar och smärta i armar, ben och höft.

Varmt välkommen!

Skillnad mellan Kiropraktor och Naprapat

Hos oss arbetar Kiropraktor och Naprapat med samma tänk om att alla individer är individuella och att alla behöver en behandling som passar just den patienten.

Vanliga frågor vi får av människor runt omkring oss är:
Vad är det för skillnad mellan Kiropraktor och Naprapat? Vad är det som knakar?

Vi ska här försöka särskilja de olika professionerna, vilket blir svårt då de båda ligger väldigt nära varandra.
Både Kiropraktorer och Naprapater sätter människan i centrum där allt hänger ihop såsom kost, motion, livssituation och nervsystem.
Både Kiropraktor och Naprapat kan hjälpa dig med besvär som molande ryggvärk, ryggskott, ischias, nacksmärta, whiplashskada, huvudvärk, smärta och stelhet kring axlar och skuldror, diskproblem, domningar/stickningar och smärta i armar, ben och höft

Så vad skiljer de båda åt?
Om vi börjar med Kiropraktiken som faktiskt är grunden till Naprapatin.

Kiropraktik

Kiropraktiken användes redan av de gamla grekerna, men man säger att det började i slutet av 1800-talet.
Själva ordet kiropraktik kommer från grekiskan ¨cheiro¨och ¨praktikos¨, som fritt översatt betyder att göra för hand. Mycket har hänt sen dess och idag är kiropraktiken en integrerad del i svensk hälso-och sjukvård.
Som Kiropraktor ställer man en diagnos, ger behandling, rehabilitering och förebyggande funktionsstörningar och smärttillstånd i kroppen med fokus på rygg och nacke.

Den vanligaste tekniken kiropraktorer använder är HVLA-manipulation men även tekniker som massage, stretching och rehabilitering.
Man utgår från en led som är begränsad i sin rörelse, som ger smärta både lokalt och i andra delar av kroppen, och med hjälp av manipulation återfår leden sin rörelse som i sin tur påverkar nervsystemet och som sin tur även påverkar muskulaturen.

Naprapati

Namnet Naprapati kommer från tjeckiskan Naprapvit som betyder korrigera och där pati kommer från latinets patos som betyder lidande.
Naprapatin står således för att korrigera lidande.
Naprapatin utgår från kiropraktiken, vilket är den stora förklaringen till varför dessa båda yrken har så stora likheter.
Naprapatins grundare Oakley Smith studerade hos Kiropraktor DD Palmer i slutet av 1800-talet. Smith arbetade från början tillsammans med dåtidens kiropraktorer men övergav tidigt tanken på att alla besvär kommer från kroppens alla leder och då främst ryggraden.
Han förkovrade sig vidare och utvecklade i början av 1900-talet det som idag kallas för naprapati.
Smith menade istället att orsaken till smärta och besvär i våra muskler, skelett, leder, nervsystem och bindväv, fanns i bland annat bindvävsförändringar och spänningstillstånd i omgivande mjukdelar.
Idag vet man genom forskning att hans slutsatser till stora delar var riktiga. Hans breda tänk på behandlingstekniker präglar även dagens naprapati då man kombinerar avancerade ledspecifika tekniker med mjukdelstekniker som ex massage.

Vad är det som knäpper till vid en manipulation?

Vid en HVLA-manipulation, snabb thrust, sker en snabb tryckförändring i leden som av patienten uppfattas som ett knäpp. Detta knäpp är alltså inga kotor som flyttas eller går sönder utan ett tryckförändringsfenomen som kallas kavitation.
Såklart väldigt individuellt, men de flesta känner en klar förbättring vad gäller mer rörlighet och mindre besvär efter en manipulation.

Varmt välkommen!

Frågor?

Kontakta oss gärna om du har några frågor om våra behandlingar.

E-postTelefon

Kungsholmen

E-postTelefon

Vasastan