Huvud - Diagnoser

Diskbråck

Mellan de flesta kotor i ryggraden har vi diskar som agerar dels som stötdämpare och dels bidrar till en ökad stabilitet i kroppen. Dessa består av en mjuk, geléliknande kärna, och lager av hårdare brosk runtom. När man får ett så kallat diskbråck, tränger den mjuka kärnan ut genom brosklagren och trycker på nerverna som då kan orsaka smärta, domningar och/eller svaghet i de områden som kontrolleras av de påverkade nerverna. Det kan även orsaka obehag och påverka rörelseförmågan.

Det finns även ett tillstånd som kallas diskbuktning. Med det menas att den mjuka kärnan inte trängt igenom brosklagren. Ibland kan det medföra ett tryck på nerverna vilket då också orsakar smärta, domningar eller svaghet, men oftast märks det inte av mer än att man kan känna sig stel och "stapplig" i perioder.

Hur ett diskbråck eller diskbuktning påverkar just dig är väldigt individuellt, och det självläker oftast inom 3-6 månader.

File:Disc herniation - Degeneration Prolapse Extrusion Sequestration -- Smart-Servier.jpg

Orsak

Diskbråck kan uppstå till följd av åldrande, skador, överdriven belastning på ryggraden eller vid tunga repetitiva rörelser. Vid ett redan orsakat diskbråck, kan man genom att röra sig normalt sällan göra mer skada på disken, dock kan det vara smärtsamt.

Behandling

Behandling av ett diskbråck eller diskbuktning kan se olika ut beroende på vem man väljer att söka hjälp hos. Hos oss på Naprapaterna hjälper vi dig med symtom- och smärtlindring och rehabövningar. Vi kan även hjälpa till med att bedöma om det behövs hjälp av ytterligare vårdinstans och ordna en remiss. Vid allvarligare fall kan kirurgi eller starkare smärtstillande medicin vara nödvändigt för att lindra symtomen.